ایستاده گی تاجیکستانی ها در برابر افراط گرایان

بیش از ۲۰۰تن تاجیک در درگیری های مختلف خارجی از جمله سوریه در نبرد هستند. گفته می شود که برخی از آنها در سوریه درمیان نیروهای گروه های تروریستی جماعت انصارالله و جماعت صابری در حال نبرد می باشند.

 

نادین بهرام

مقامات رسمی تاجیکستان در حال مقابله با جذب جوانان کشورشان توسط شورشیان خارجی هستند. آنها نگران اند که این روند منجر به تروریسم در داخل مرزهای تاجیکستان شود. تاجکستان  در پنج و نیم  سال گذشته شاهد ۳۹ اقدام تروریستی و ۲۳۳ جرم افراطی بوده است که مقامات با پشتکار پولیس و پیگیری قضایی به آنها پاسخ داده اند.

شیرخان سلیم زاده دادستان کل کشور گفت: « ما ۱۸۳ پرونده جنایی علیه افراط گرایان تشکیل داده ایم. ما این گروه ها را از بین برده و افراط گرایان را تحت تعقیب قضایی قرار داده ایم.»

رمضان رحیم زاده  وزیر داخله تاجکستان گفت: « جذب شهروندان تاجیکستان به درگیری های مسلحانه در خارج از کشور اتفاق می افتد. این مساله بیشتر در مدارسه های مشکوک رخ می دهد. ما اطلاعاتی در مورد چند مدرسه در پاکستان، مصر، افغانستان و کشورهای دیگر داریم. در بیشترین موارد، شهروندان ما قبل از اینکه به جنگ بروند، در خارج از کشور به سر می برند.» سلیم زاده در مورد آنچه مقامات در مورد برخی افراد به اصطلاح جهادی می دانند، گفت: « تاجیکستانی های جذب شده بیشتر در حال درس خواندن در مصر و وزیرستان بوده اند.»

با این وجود، برخی رسانه ها به تازه گی گزارش داده اند که استخدام کننده گان تروریستی همچنین در داخل تاجیکستان فعال بوده و این یک چالش است. سلیم زاده  در این مورد گفت: « اگرچه تاجیکستان اساس حقوقی برای مبارزه با تروریسم و افراطی گرایی را دارد و این مساله برای ما اولویت دارد، ولی این کار برای ما آسان نیست.»

گروه های ممنوعه

دادگاه عالی فعالیت ۱۲ گروه تروریستی از جمله جماعت انصار الله، جنبش اسلامی ازبکستان و سازمان های دیگر در تاجیکستان را ممنوع ساخته است. با این وجود آنها به تطمیع جوانان فقیر و کشانبین آنها به صفوف شان ادامه می دهند.به تازه گی صفحه ای با نام جماعت انصارالله  در سایت شبکه اجتماعی Odnoklassniki  ایجاد شده است. این صفحه حاوی ویدیوهایی است که شورشیان تاجیک زبان را در سوریه نشان می دهند. بیش از ۲۰ مرد ماسک پوش  و یک مرد بدون ماسک در این ویدیوها دیده می شوند که از بیننده گان می خواهند تا به «جهاد» بپیوندند.

در این کلیپ ها، ستیزه جویان می گویند که بیش از ۶۰۰ شهروند تاجیکستان در حال نبرد در سوریه هستند، در حالیکه برآوردهای سوریه بیش از ۱۹۰ نفر است.

خشم بیننده گان تاجیکستان

واکنش به چنین تلاش هایی برای جذب افراد در تاجیکستان بسیار منفی بوده است.حکمت الله سیف الله زاده عضو شورای عالی سیاست گذاری حزب رنسانس اسلامی گفت: « من به شدت مخالف ایده نبرد تاجیکستانی ها در جهاد هستم.»

در طی چهار سال گذشته، مقامات تاجیکستان که از شستشوی مغزی هراسان بوده اند، تلاش کرده اند تا بیش از ۲۷۰۰ شهروند خود که در موسسات آموزشی مختلف درخارج از کشور ثبت نام کرده بودند را به کشور بازگردانند.

شورشیان در مراسم بخاک سپاری یک فرمانده خود در حلب ـ سوریه در ۱۰ اپریل عزاداری می کنند

حسین چونا موسی زاده رییس شعبه شورای علمای تاجیکستان در ولایت سغد گفت: « مذهب صلح، برادری و اتحاد است. ما شنیده ایم که افرادی دست به قتل می زنند، کسانی را سر می برند و می گویند الله اکبر ... مثل اینکه به بهشت می روند. با این وجود، آنها به جهنم خواهند رفت.»

حاجی اکبر تورج زاده یک روحانی اهل دوشنبه گفت: « روحانیون باید بر روی منبر در مورد نادرستی اینگونه اقدامات صحبت کنند. جهاد زمانی است که یک مسلمان به مسلمانان دیگری کمک کند که قادر به دفاع از کشور خود در برابر غیرمسلمانان نیستند.این چیزی نیست که در سوریه اتفاق می افتد.»

درخواست برای توسعه کار

کارشناسان مختلف می گویند که تاجیکستان بایست راهی برای جلوگیری از جذب افراد توسط جهادی ها را پیدا کند.

عینال بابانظروا مدافع حقوق بشر در سازمان غیردولتی پرستکیوا میگوید : »متخصصان الهیات، وزارت آموزش و دیگران باید کار را توسعه دهند. همه افرادی که به آنجا می روند با محرک مذهبی نمی روند. برخی امیدوارند که پول در بیاورند.»

فریدون خودی زاده گفت: « وقتی جهادی ها به خانه بیایند، لازم است با آنها کار کنیم. نباید آنها را در زندان حبس کنیم تا بتوانند زندانیان دیگر را هم آلوده کنند. لازم است آنها را مجبور کنیم تا نگاهی دوباره به مناطق درگیری و نبرد به عنوان یک خواب وحشتناک بیاندازند.»

س ا انلاین

 بامداد ـ سیاسی ـ ۱۴/۲ ـ ۰۴۰۷