استراتیژی جدید امریکا در افغانستان

یا فاز جدید جنگ درافغانستان

عبدالوکیل کوچی

دونالد ترامپ زمانی در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده امریکا با ایراد بیاناتی که بیشتر مصرف داخلی داشت توجه مردم امریکا وجهانیان را بخود جلب نموده حرفهایی از قبیل بررسی لزوم عودت نظامیان امریکایی از دیگر کشورها به ایالات متحده وبی هوده گی لشکر کشی به کشورهای دیگر وپس کردن بار گران هزینه های جنگی وغیره را از الویت های کاری خود بیان کرده بود . واما در حال حاضرچنان به نظرمی رسد که بجز اندک تغیرات ساختاری ، جابجایی کادرهای دولتی وباز نگری نسبی در قوانین  و صدور احکام پرسروصدا ، دیگر برنامه های کاری آقای ترامپ  اکثراً درسیستم همان راهبردی سیاست های اخلاف آن متمرکز بوده است .

چنانچه حضور پرتحرک نظامیان امریکایی در چوکات ناتو ، جامعه جهانی ؛ و بعضاً بشکل مستقلانه در شرق میانه ، افغانستان ودیگر نقاط جهان ، ادامه موضعگیری های سیاسی ـ نظامی دولت های قبلی ایالات متحده در قبال کشورها ومسایل جهانی در سازمان ملل متحد وشورای امنیت وتعقیب همان سیاست های گذشته در سازمان ها وپیمان های سیاسی ـ نظامی واقتصادی منطقه وی ودرچند ماه اخیر هوشدارهای مکرر به روسیه ، چین واخطاریه های پرسر وصدا وپی درپی به کشورهای ایران، ونزویلا ، سوریه و کوریای شمالی این ها همه بیانگرهمان سیاست های گذشته است که در زمان جورج بوش  واخلافش پایه گذاری شده بود.

استراتیژی جدید امریکا در افغانستان که با نفس های تازه در میان ابهامات واظهارات شتابنده ، کوه ها وکوهپایه های افغانستان را درمی نوردد ، از دوام حضور نظامی امریکا درافغانستان حکایت داشته واعزام چهار هزار نظامی دیگر در دست بررسی است .حرف تازه ی که در استراتیژی جدید امریکا بنظر میرسد یاد آوری کمک های میلیارد دالری امریکا به پاکستان است و برای نخستین بار به رژیم پاکستان بخاطر حمایت اش از تروریزم اخطار وهشدار داده شده است که رویکردهای خود را در قبال تروریزم عوض کند وتعهد خودش را به تمدن نظم وصلح نشان دهد .

پاکستان : کشور بی بنیاد وتحمیل شده پاکستان این دانه سرطانی  به جامانده از استعمار انگریز که بقا وموجودیت خود را در ناآرامی همسایه گان وبخصوص افغانستان می بیند تا اکنون به هیچ تعهدات خود درمنطقه وجهان پابندی نداشته همواره برای جهانیان دروغ گفته وبرای هند وافغانستان درد سر ایجاد می کند .

 استراتیژی جدید امریکا زمانی اعلان می شود که عوامل نفوذی پاکستان در برخی ازقدمه های دولت وقسماً در پارلمان کشور نفوذ داشته و گروه های تروریستی صادرشده از خاک پاکستان در گوشه و نقاط کشور تسلط دارند. رژیم  پاکستان این سازمانده جنگ های نیابتی در افغانستان که از لحاظ اقتصادی وابسته به امریکاست می تواند میزان صداقت دولت خود را مبنی بر دست کشیدن از حمایت تروریزم و ادامه جنگ درافغانستان را با کارایی صلح خواهانه وصداقت کامل در عمل نشان دهد. باید گفت  که در هردو صورت موضعگیری آینده دولت پاکستان در قبال اوضاع  افغانستان متناسب به راهبردی دولت امریکا در قبال پاکستان است و با اخطاریه های واهی نمی شود جهان را قانع ساخت .

ایران : رژیم ملایی ایران که در رقابت با امریکا ومتحدان نزدیک آن ، با خط ونشان کشیدن ها مواضع خود را در منطقه بسط وگسترش میدهد . با اینکه  دولت ایران از استراتیژی جدید امریکا در قبال افغانستان چگونه برداشتی می کند ، اما  راهکارهای بعدی هردو طرف آنرا درآینده مشخص خواهند ساخت .

بهر صورت  ایران اوضاع سیاسی نظامی افغانستان را همواره زیرنظر داشته  گفته می شود برخی عوامل نفوذی رژیم ملایی ایران بنام مهاجر ومستاجر ، اهل کسبه و امداد گر ، کمک رسان وعالم دینی با اعمارو ایجاد مراکز تبلیغاتی ، تکایا ، حسینیه ها و خیریه ها ، اصلاً فرهنگ وپول رایج وسیاست جاری ایران را در بین مردم ولایات مرکزی وغربی کشور بخصوص شیعه نشین مزورانه تبلیغ وترویج می کنند . بیم آن می رود که جوانان ساحه فعالیت های آنها اسیرتبلیغات عوامل نفوذی وشعبده بازان روحانیت عصر حجر شده وبا مغز شویی آنها زمانی در چوکات استراتیژی اعلام ناشده ایرانی ها قربانی شورش های مسلحانه آینده زادگاه خود شوند زیرا شواهد وقراین از روابط نسبی ومحتاطانه ایران با برخی از گروه های طا لبان پرده بر میدارد .

روسیه : دولت روسیه که استراتیژی جدید امریکا در افغانستان  را  بدست کم نگرفته با نگاه دقیق آنرا مورد توجه قرار خواهد داد . دولت روسیه از گذشته ها اوضاع افغانستان را زیر ذره بین دارد و مواضع خود را در عرصه های داخلی وخارجی  با میزان رشد اوضاع جاری کشور ما و متناسب به موقعیت رقبای خارجی خود در افغانستان مشخص میسازد . بآنکه توجه دولت روسیه مبنی بر آماده گی های لازم برای مقابله با خطر تروریزم در آسیای میانه متمرکز هست بعید به نظر نمی رسد که تماس های ضروری و رویکرد های سیاسی لازم در رابطه جنگ وصلح افغانستان ونا آرامی های اخیر تدابیر وتصامیم بازدارنده مدنظر داشته باشد . اما ناگفته نباید گذاشت که برغم مواضع متفاوت ایالات متحده  و روسیه در قبال اوضاع افغانستان در برخی مسایل برخوردهای مشابه دولت های روسیه وامریکا با دولت افغانستان وجوه مشترک هردو ابر قدرت را در افغانستان گره می زند  .

هند : دولت هند در قبال اوضاع افغانستان از همان آغاز الی اکنون با سیاست صلحجویانه ،همکاری برادرانه ، دوستی ،حسن همسایه گی ، بازسازی وعمران کشور ما نقش بزرگی دارد .همچنان فراخوان دولت ایالات متحده با استراتیژی جدید امریکا درافغانستان دولت هند را در رابطه به سهمگیری بیشتری  در قبال اوضاع افغانستان تشویق می نماید که بر مبنای آن درمسیر همکاری های هند به افغانستان گام تازه ی برداشته خواهد شد . هند که از تنش های ماجراجویانه پاکستان همواره رنج می برد،  اکنون وقت آن رسیده است که با افغانستان وجامعه جهانی در یک جبه مشترک علیه تروریزم بیشتر از زمان گذشته تلاش نموده با راهبردی توانا در جاده های پر پیچ وخم صلح  از دهلی تا قله های آسمایی گام های بلندتر ی بردارد .

چین : دولت چین با رعایت روابط نیک همسایه داری با افغانستان وبا در نظرداشت متحدین بزرگ تجارتی کشورهای بزرگ جهان و روابط تنگاتنگ با پاکستان اوضاع افغانستان را بشکل محتاطانه پیگیری میکند . موضعگیری چین درقبال جنگ با تروریزم  و قرارداشتن درکنار جامعه جهانی از یکسو ، از سوی دیگر موجودیت روابط متحدانه با پاکستان موقف چین را در قبال اوضاع افغانستان دشوار ساخته ولی با توجه به استراتیژی جدید امریکا در افغانستان با پروسه صلح افغانستان نقش فعال منطقه وی خود را ایفا خواهد کرد .

آنچه از حال وهوای کنونی بر می آید استراتیژی جدید امریکا در قبال اوضاع افغانستان در زمانی صادر میشود که چندی قبل از آن برغم موجودیت بیشتر قوای نظامی جامعه جهانی وناتو جنگ وتروریزم درین کشور نی تنها مهار نگردیده بلکه جنگ گروه های تروریستی بشکل بیسابقه ی گسترش یافته ونیروهای تروریستی طالب ،داعش ،القاعده  ،عرب وعجم بسا گوشه ونقاط کشورما را در تحت تسلط خود دارند . همین اکنون پس از نشر استراتیژی جدید امریکا در رابطه به افغانستان ، طالبان بزعم خود شان ادعای تسلط بر چهل فیصد خاک کشور را کرده اند . در چنین حال وهوا از استراتیژی جدید چه انتظاری خواهد داشت ؟ آیا طالبان به میز مذاکره خواهند آمد یا فاز جدید جنگ درافغانستان رویدست گرفته میشود ؟ پاسخ آنرا زمان خواهد داد .

بقول منابع خبری بنقل از سایت همایون تحت عنوان استراتیژی جدید امریکا وانتظار بیهوده آمده است «استراتیژی جدید هما نند استراتیژی کهنه هدفی جز ادامه حضور امریکا وحفظ حالت جنگی در افغانستان ومنطقه نمیتواند داشته باشد » از قراین بر می آید که تاکیدات امریکا برحضور نظامی درافغانستان وپافشاری طالبان بر ادامه جنگ در افغانستان اشاره بر یک موضوع دارد .

در جای دیگر همین سایت  زیر عنوان معاهدات ننگین .....آمده است که «امریکا از وضعیت وحال وهوای نا امنی در کشور ما که در حالت بی سرنوشتی بسر می برد سخت راضی بنظر میرسد بدلیل اینکه عملکرد اینها در نبود یک حکومت یا یک دولت جوابگو زمینه فعالیت شان گسترده تر میگردد »

با توجه به استراتیژی جدید امریکا در افغانستان  در رابطه به تکلیف  دولت افغانستان در جهت بهبود اصلاحات ،جلوگیری از فساد ، گندیده گی های جاری ،خود محوری ومکلفیت های دولت کابل در قبال کمک های جامعه جهانی چیزی بi نظر نمیرسد . نشود ارگ نشینان با سازش ها ، معاملات خطرناک پشت پرده ودور از انظار ملت و ملاحظات نامریُی به راحتی جاده های فساد ، خود محوری ، قوم گرایی وتعصبات منطقه وی را زیرکانه طی نموده کشور را به خطر سقوط روبرو سازند که این خطر برای مردم افغانستان بد تر از خطر تروریزم هزینه دارد .

بالا نشینان نابکار دولت افغانستان  که دولت را از روی فریب ، وحدت ملی می خوانند تمام فرصت های طلایی وریزرف های کاری را صرف فساد ، قوم گرایی ،معامله های پشت پرده ودور از انظار ملت ، بی عدالتی وظلم کرده تا زمانی که در ساختار دولتی از سطح به عمق و از پایین تا رده های بالایی دولت بازنگری نشود همکاری های نظامی واقتصادی تمام دنیا دردی از دردهای مردم افغانستان را دوا نخواهد کرد .

البته آگاهان امور ،احزاب سیاسی ترقی خواه ،حقوق دانان کشور، گروه های دادخواه وعدالت پسند کشور با مسوولیتی که در قبال اوضاع افغانستان دارند می توانند با یک جنبش وسیع سراسری صلح خواهانه وهمبسته گی داد خواهانه ومتحدانه کشتی شکسته کشور را از گزند توفان های مدهش نجات داده وبه سوی کرانه های امید رهنمون گردند.

 بامداد ـ سیاسی ـ ۲/ ۱۷ـ ۲۵۰۸