دونالد ترامپ از استراتیژی جدید واشنگتن در افغانستان رونمایی کرد
رییس جمهوری امریکا بارها درباره امکان پیروزی در افغانستان ابراز شک و تردید کرده و فقط در یک مورد به خبرنگاران چنین گفت: « می خواهم بفهمم چرا ما ۱۷ سال آنجا مانده ایم ».
دونالد ترامپ ، رییس جمهوری ایالات متحده که از سوی قانون گذاران این کشور به دست دست کردن درباره افغانستان متهم شده، حالا پس از مشورت های بسیار از استراتیژی دولت اش در این کشور پرده برداشته است. آن طور که مقامات دولتی روز یکشنبه اعلام کردند این استراتیژی نه تنها در ادامه حضور ۱۶ ساله امریکا در افغانستان است بلکه احتمالا راه را برای اعزام چندین هزار نیروی نظامی دیگر باز خواهد کرد. اعزام نیروهای بیشتر به افغانستان و عمیق ترشدن مداخله ایالات متحده امریکا در منطقه که پس از ماه ها لابی سنگین برخی از دستیاران ترامپ عملی می گردد، نشان دهنده پیش گرفتن رویکرد سنتی تر ترامپ نسبت به سیاست خارجی و دورشدن از شعار انتخاباتی اوست. جیمز متیس، وزیر دفاع امریکا، پیش تر تایید کرده بود که دونالد ترامپ پس از بررسی دقیق گزینه های مختلف، تصمیم نهایی را اتخاذ کرده است. هرچند او درباره اقداماتی که رییس جمهوری امریکا دستوراش را داده بود، حرفی نزد و فقط به گفتن این اکتفا کرد که رییس جمهوری می خواهد طرح کلی رویکرد جدید را خودش اعلام کند. دولت امریکا در ماه جون به وزیر دفاع امریکا اجازه داد حدود سههزار و ۹۰۰ نیروی نظامی به افغانستان اعزام کند تا ایالات متحده امریکا بتواند تلاشهایش را برای مشورت دادن به نیروهای افغان و حمایت توپخانه ای و هوایی از افغانها بسط دهد. با این حال متیس تا اعلام استراتیژی گسترده تر دولت امریکا، از گسترش نیروهای نظامی امریکا در افغانستان خود داری کرد و حالا ظاهرا زمان عملی شدن این دستور فرارسیده است. کاخ سفید روز یکشنبه در بیانیه ای اعلام کرد که دونالد ترامپ روز دوشنبه به وقت واشنگتن در نطقی در قرارگاه فورت مایر آرلینگتون در نزدیکی های پایتخت امریکا به شرح پیشبرد مداخله این کشور در افغانستان و جنوب آسیا می پردازد. یک مقام آگاه به خبرگزاری رویترز گفته است به احتمال زیاد دونالد ترامپ با افزایش تعداد سربازان در افغانستان موافقت خواهد کرد، اما نه به تعدادی که فرماندهان امریکایی مستقر در افغانستان تقاضا کردهاند. رویکرد جدید امریکا در افغانستان و افزایش نیروهای این کشور پس از برکناری استیو بنن ، استراتیژیست ارشد کاخ سفید رونمایی می شود؛ فردی که مخالف حضور نظامی امریکا در منطقه بود و درباره افغانستان هم به طور مشخص دنبال برون سپاری بخشی از وظایف ارتش به قراردادی های خصوصی بود. در این میان مایک پنس ، معاون ترامپ و ژنرال مکمستر ، مشاور امنیت ملی او تمام تلاش خود را برای مجاب کردن ترامپ برای افزایش حضور نظامی این کشور در افغانستان متمرکز کرده بودند، هرچند دفتر پنس اعلام کرده او در این زمینه موضعی بی طرف داشته است.
جنگ ظاهرا بی پایان افغانستان در ماه های گذشته یکی از محورهای مهم بحث و مجادله درون کاخ سفید بوده و با اعلام این استراتیژی ترامپ تقریبا همه اظهارات پیشین اش را پس گرفته است. رییس جمهوری امریکا بارها درباره امکان پیروزی در افغانستان ابراز شک و تردید کرده و فقط در یک مورد به خبرنگاران چنین گفت: « می خواهم بفهمم چرا ما ۱۷ سال آنجا مانده ایم ».
دو هفته پیش هم وزیر خارجه امریکا گفت رییس جمهوری امریکا دیگر علاقه مند نیست استراتیژی نظامی این کشور در افغانستان مانند ۱۶ سال گذشته باشد. او همچنین به هیاتی از سنا گفت که ما در جنگ افغانستان پیروز نمی شویم. درحال حاضر امریکا بیش از هشت هزار نیروی نظامی در افغانستان دارد که بیش تر مشغول آموزش نیروهای افغان و انجام عملیات حمایتی از آنها در جنگ با شورشیان مخالف دولت هستند. براساس تازه ترین بررسی ارتش امریکا دولت افغانستان کمتر از ۶۰ درصد از افغانستان را در کنترول یا زیر نفوذ خود دارد که نسبت به یک سال قبل
۱۱ درصد کاهش نشان می دهد. چند ماه پیش دن کوتس ، رییس تشکیلات اطلاعاتی امریکا، گفته بود با وجود افزایش کمک های نظامی از سوی امریکا و متحدانش، اوضاع سیاسی و امنیتی افغانستان تقریبا به طور قطع در سال ۲۰۱۸ ترسایی بدتر خواهد شد. گزارشهایی از بررسی اعزام نیروهای بیش تر امریکایی به افغانستان به عنوان طرحی در راهبرد نظامی جدید امریکا قبلا منتشر شده بود./ ش
بامداد ـ سیاسی ـ ۲/ ۱۷ـ ۲۲۰۸